Počeo Međunarodni sajam turizma i ekologije LIST 2018.

03 May, 2018

Međunarodni sajam turizma i ekologije LIST 2018, koji je danas svečano otvoren u Lukavcu, okupio je 157 izlagača iz deset zemalja svijeta.

U okviru raznolikog sadržaja, predviđena su stručna predavanja i diskusije iz oblasti turizma, a ovo je i prilika za prezentaciju opreme i novih tehnologija za zaštitu okoliša. Također, jedan dio sajma je posvećen gastronomiji.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo istaknula je da je ovaj sajam značajan ne samo za promociju Lukavca i TK, nego i cijele BiH. Naredna tri dana, potcrtala je, Lukavac će biti centar cijele regije.

Đapo je naglasila također da je Vlada FBiH prepoznala turizam kao razvojnu granu, te da FBiH ima potencijala za razvoj turizma. Sve što se uloži u ovu oblast vraća se dvostruko, a pored toga turizam može da zapošljava “slabe” kategorije društva.

Ministar trgovine, saobraćaja i turizma TK Mirsad Gluhić ocijenio je da ovaj sajam ima veliki značaj za TK, navodeći da je taj sajam kantonalna vlada uvrstila u menifestacije od značaja za TK te da je taj kanton najbogatiji kada je u pitanju organizovanje sajamskih manifestacija u FBiH.

Direktor sajma LIST Izet Nuhanović izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim pripremama za ovu sajamsku manifestaciju, ističući da je ove godine učešće uzelo više izlagača nego ranijih godina.

Ocijenio je da je ovogodišnji sajam kvalitetniji od dosadašnjih.

Turistički potencijali, kulturno i historijsko bogatstvo, kao i bogata gastronomija Turske bit će predstavljeni na ovogodišnjem sajmu.