Ministar kulture i turizma Republike Turske, gospodin Mehmet Nuri Ersoy, u zvaničnoj posjeti BiH

24 Nov, 2018

Studentski dom Islamske zajednice u BiH, čiju je izgradnju finansirala Generalna direkcija vakufa Republike Turske s više od osam miliona KM, svečano je otvoren u Sarajevu.

Dom je namijenjen za smještaj studenata Fakulteta islamskih nauka i studenata drugih fakulteta u Sarajevu, i na pet etaža raspolaže prostorom od 4.745 kvadratnih metara sa 202 ležaja raspoređenih u 59 soba.

Reisu-l-ulema IZuBiH Husein ef. Kavazović rekao je da studentski dom koji je danas otvoren predstavlja nastavake duge prakse brige našeg naroda i zajednice o studentima i onima koji su krenuli putem sticanja znanja i učenosti.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić poručio je da je ulaganje u obrazovanje, nauku, razvoj i istraživanje sasvim sigurno najbolja i najprofitabilnija investicija.

Naveo je da BiH nastoji da izgradi društvo znanja da bi mladim ljudima mogli dati znanje, vještine i kompetencije, ma koliko to u ovom trenutku izgledalo teško.

Turski ministar za kulturu i turizam Mehmet Nuri Ersoy potcrtao je da je za Tursku zajedništvo između dviju država i naroda, kao i prijateljstvo koje je svakim danom sve jače, od velike važnosti.

Dodao je da je zaista uzbuđen i ponosan što prisustvuje otvaranju dva veoma značajna objekta, te poželio mnogo sreće korisnicima i upravi doma i stambeno-poslovne zgrade.

Osim studentskog doma u Sarajevu, ministar je prisustvovao i svečanom otvorenju Ćejvan Ćehajinog mekteba (stara zgrada Karađoz-begove medrese) u Mostaru. Obnovu objekta finansirala je Turska agencije za suradnju i koordinaciju (TIKA), a zgrada je nakon restauracije na korištenje ustupljena Institutu Yunus Emre.